Wat ooit begon als een hobby tijdens haar ziekbed is uitgegroeid tot het allerleukste werk dat Lydia Annema (30) zich maar kan voorstellen: fotograferen. Het liefst heeft ze kinderen en baby’s voor haar camera en ze was één van de eersten die het populaire newborn fotografie op de kaart zette in Nederland. Hier is ze dan ook groot mee geworden. Daar willen wij graag meer van weten!

Fotografie Lydia Newborn

Waarom ben je gaan fotograferen?
“Mijn vader was in zijn vrije tijd altijd fanatiek bezig met fotografie, dus het is me met de paplepel ingegoten. Bij mij begon het ook als hobby, maar toen ik in 2006 kanker kreeg, moest ik stoppen met mijn studie aan de ALO en PABO en ging ik steeds meer fotograferen. Ik moest toch iets doen terwijl ik ziek thuis zat. Toen is het balletje gaan rollen. Tegen de tijd dat ik mijn studie weer wilde oppakken, had ik het zo druk met fotograferen dat ik daar volledig voor besloot te gaan. Acht jaar verder is mijn bedrijf Fotografie Lydia uitgegroeid tot wat het nu is!”

Wat vind je het leukste aan fotografie?
“Fotografie is de dingen vastleggen zoals ze zijn: als zichzelf en uniek. Of het nu gaat om mensen, bedrijven of de natuur. Dat vind ik heel uitdagend en heel bijzonder om te mogen doen. Bovendien hou ik van creatief bezig zijn en het is heerlijk om als eigen baas zelf over alles te kunnen beslissen en de dingen te doen zoals ik denk dat ze leuk en goed zijn.”

Waarom ben je gespecialiseerd in baby- en kinderfotografie?
“Kinderen zijn altijd mijn passie geweest. Niet voor niets heb ik de opleidingen aan de ALO en PABO gevolgd. Met kinderen werken stond altijd voorop in mijn toekomstbeeld. Nu is kinderen fotograferen wel iets anders dan voor de klas staan, maar ook heel erg leuk! Kinderen zeggen vaak wat ze denken en dat vind ik inspirerend. Newborn fotografie is op een andere manier heel bijzonder: ik mag het grote wonder in de eerste dagen na de geboorte vastleggen.”

Wat is je eigen favoriete foto en waarom?
“Oeh, dat is een moeilijke! Ik ben moeder van twee jongens van 4 en 2, dus ik denk dan toch een foto van onze eigen kinderen. 🙂 Dat blijft altijd heel waardevol.” (zie onderstaande foto)

Fotografie Lydia

Wat zou je anderen willen adviseren op het gebied van fotografie?
“Wees uniek in je werkwijze. Daarmee onderscheid je je van de rest en dat is in deze branche heel belangrijk. Zo werk ik bijvoorbeeld met alleen daglicht. Dat is natuurlijk voor iedereen anders, maar vanaf het begin af aan had ik een hekel aan flitslicht en lampen. Ik vind het niet natuurlijk en wanneer ik buiten foto’s maakte, vond ik het resultaat veel mooier. Twee jaar geleden ben ik dan ook helemaal overgestapt op daglichtfotografie, zowel in mijn eigen studio als op locatie.”

Nieuwsgierig geworden naar meer fotografie van Lydia? Ga naar http://fotografielydia.nl