Zondag 22 juni was in meer dan één opzicht een memorabele dag. De zomer was één dag oud en dus toonde de zon zich van haar meest gulle kant. ’s Avonds zouden de Rode Duivels zich nog plaatsen voor de achtste finales van het WK voetbal in Brazilië… Maar ook in de namiddag zagen we alleen maar blije gezichten. Meer bepaald in het prachtige decor van Tour&Taxis waar de winnaars van de CEWE Photo Awards bekendgemaakt werden.

Winnaars CPA BE 2014-003

“Geuren en kleuren”, dat was het tot de verbeelding sprekende thema van de CEWE Photo Awards editie 2014. Een thema dat blijkbaar zeer inspirerend werkte want we mochten niet minder dan 1.885 inzendingen ontvangen van 1.121 unieke deelnemers. Vanaf twaalf uur druppelden de eerste genomineerden al binnen. Blij dat ze erbij waren en in spanning afwachtend of ze ook één van de tien winnaars waren.

Om 13u maakt Baudouin Verschueren, managing director van CEWE Benelux, het juryrapport bekend. Een jury die was samengesteld uit Erik Derycke, hoofdredacteur van Shoot Magazine, Rob Mitchell, professioneel fotograaf uit Londen, François Walschaerts, freelance fotograaf voor binnen- en buitenlandse agentschappen, en Eric Vidal, die o.a. al publiceerde in de NY Times, The Guardian, Le Figaro, enz. Vanaf plaats 7 kregen we ook een korte argumentatie van de jury.

Hier volgen de winnaars van 10 tot 1

10 – Marleen Veldeman – “Mijn lievelingskleuren”

Flower

De 48-jarige kleuterleidster Marleen fotografeert al 17 jaar lang en is lid van een fotoclub. Haar specialiteiten zijn macro- en natuurfotografie. Twee troeven die alvast verenigd zijn in haar foto.

9 – Robert Engels – “Verfpotten in een porseleinfabriek in Almeria-Spanje”

Paint

Robert is 65 en werkte vroeger als belastingambtenaar. Fotografie is al sinds 1980 een passie en een hobby. Portretten zijn niet echt zijn ding, maar voor een pakkend stilleven of een mooie architectuurfoto draait hij zijn hand niet om. Zijn winnende foto is er alvast het bewijs van.

8 – Gil Smeets – “Bois de la Houssière dans la brume”

Blue mist

Gil is een 44-jarige informaticus die vooral via internet de vinger aan de pols houdt van de fotografiewereld. Met zijn camera gaat hij graag aan de slag in de natuur en ook een prachtig landschap ontsnapt niet aan zijn kennersoog.

7 – Tony De Ceurt – “Kleuren en geuren volop op de kermis”

Tutti fruti

Als gepensioneerd Art Director heeft Tony (65) heel wat feeling voor vorm en grafiek. Ook fotografie is al jarenlang zijn passie. Hij trekt het er liefst in zijn eentje op uit voor een “urban exploration”. Met de camera in de hand pakkende beelden maken in de stad, verlaten fabriekspanden…

De jury: “Dit beeld roept meteen de sfeer van de kermis op, een wereld waar je als kind overweldigd werd door kleuren en geuren.”

6 – Pascale Sepulchre – “Les bonbons, c’est tellement bon”

sweets

Pascale kon jammer genoeg niet aanwezig zijn op de prijsuitreiking, maar uit het juryrapport onthouden we dat “het beeld de nostalgie oproept van de kindertijd, waar je in de pot met snoep kon graaien en je laten bedwelmen door de verschillende geuren van snoep.”

5 – Ingeborg Claeys – “De warme gloed van de kolen, de geur van de barbecue die de lucht vult”

BBQ

De 21-jarige studente communicatiewetenschappen Ingeborg werd vertegenwoordigd door haar vriend, die trouwens ook bij de genomineerden zat. Samen trekken ze er graag op uit om foto’s te maken. Deze foto maakte Ingeborg trouwens speciaal voor de wedstrijd. Een goede beslissing want de jury was gecharmeerd door het beeld dat “met zijn subtiele kleuren de heerlijke geuren van een barbecue oproept”.

4 – Jelle Canipel – “Geuren en kleuren in de straten van India”

india

Jelle (33) is een IT’er en hobbyfotograaf. Hij fotografeert vooral veel op reis en is net begonnen met de uitbouw van zijn activiteit als zelfstandig fotograaf. De erkenning van de jury is alvast een mooi duwtje in de rug: “Een beeld dat eigenlijk voor zich spreekt. De roze toets valt meteen op in de bijna kleurloze omgeving. Het open riool en het dier op de voorgrond roepen ongetwijfeld heel wat geuren op”.

3 – Jean-Philippe Herkens – “Lavande”

Lavendel

Marketeer Jean-Philippe (43) was zelf niet aanwezig maar werd gloedvol vertegenwoordigd door zijn vrienden, die vol lof zijn over zijn fotografietalent. Hoewel het slechts een hobby is en Jean-Philippe enkel deelnam voor het plezier, weten zij dat hij een echt geoefend oog heeft. Ze zouden hem zelfs meenemen op reis, enkel en alleen voor de mooie foto’s die hij telkens weer uit zijn toestel weet te toveren. Uit het juryrapport: “we hebben allemaal een geheugen voor geuren. Ze doen je meteen terugdenken aan de plaats waar je ze voor het laatst rook. Het lavendelzakje in de kleerkast bij grootmoeder is daar een mooi voorbeeld van.”

2 – Peter Ryngaert – “Op de vroege lokale markt vind je alles wat de dag verder zal kleuren en geur geven”

Street cooking

Een hele mond vol voor de prachtige foto die Peter, een 51-jarige beambte, de tweede plaats opleverde. Fotografie is niet alleen zijn passie, het is ook een belevenis van en voor het hele gezin. Deze amateur-onderwaterfotograaf besliste pas op het allerlaatste moment deze foto in te sturen. De jury was alvast lovend over het beeld “waar de zachte kleuren en de dampen je het water in de mond brengen. Je wil echt proeven. De geuren en smaken springen als het ware uit de foto”.

En the winner is… Pascal Deruyck met “Blokjes zeep”

Soap

Pascal werd door zijn ouders vertegenwoordigd want hij had zelf… een fototentoonstelling te openen. Hét bewijs dat fotografie voor Pascal, die bij de spoorwegen werkt, meer is dan een hobby. Hij wist de jury te bekoren met een beeld dat “de perfecte verbeelding is van het thema van dit jaar: geuren én kleuren. Elke zeep heeft een eigen kleurtje en geurtje. Bij het zien van het beeld, vraag je je onbewust af hoe het precies zou ruiken.”

Ontdek in dit fotoboek alle genomineerden.