Nog tot het einde van het jaar, mag Mons zich culturele hoofdstad van Europa noemen. Een eer die niet elk jaar te beurt valt aan een Belgische stad. Begin april openden er niet alleen 5 nieuwe musea hun deuren, het programma omvat ook meer dan twintig tentoonstellingen over de meest diverse onderwerpen. Daarbij komen alle kunstvormen – en dus ook de fotografie – aan bod. Wij sommen even op waar je als fotografieliefhebber je hartje kan aan ophalen in cultuurstad Mons of partnerstad Charleroi.

Mons in 2015 Foto’s – Clic-clac Kodak

De fotoclub van Mons legt al sinds 1928 alles vast wat binnen de stad reilt en zeilt. Logisch dus dat de clubleden in het eerste clublokaal van het verlichte station van Mons hun werk van het hele jaar 2014 aan de reizigers mogen presenteren. 9 blokken met 52 foto’s tronen je mee naar een andere wereld.

nog tot 31 december – station Mons

mons2015_1

FOTOTENTOONSTELLING NORBERT GHISOLAND – CURATOR: JEAN-MARC BODSON

Begin 20e eeuw opent Norbert Ghisoland een fotostudio in Frameries, in de Borinage. Hij fotografeert in een studio met glazen plafond, in natuurlijk licht. Tijdens de volgende 37 jaar maakt hij meer dan 90.000 foto’s met negatieven op glasplaten. Tienduizenden mensen verschijnen voor zijn lens: heren en dames uit de burgerij, mijnwerkers, soldaten, geestelijken, sporters. Mensen van alle leeftijden, en soms ook honden. Ontdek deze bijzondere en volstrekt unieke foto’s.

nog tot 13 juni – Ateliers des Fucam

mons2015_3

STEPHAN VANFLETEREN, CHARLEROI – Fotografiemissie

Sinds 2010 trekt er elk jaar een Belgische of buitenlandse fotograaf op ontdekking in de straten van Charleroi en zijn omgeving. Ze worden gekozen om hun specifieke aanpak of bewezen esthetiek en mogen hun opdracht vrij invullen met hun eigen gevoeligheden, om via hun reportages een echt fotografisch geheugen van de Henegouwse omgeving te maken. Stephan Vanfleteren is de laatste uit een reeks van vijf fotografen wiens werk uit 2014 de musea zal vullen in 2015.

23 mei > 6 december – Fotomuseum van Charleroi

 mons2015_2

IN_OUT – Ontmoeting tussen architectuur en fotografie

Grote renovatiewerken, nieuwe museuminfrastructuren, nieuwe cultuurgebouwen, vernieuwde ruimtelijke ordening, opwaardering van buurten … Architectuur vormt mee de basis van de Culturele Hoofdstad van Europa en laat een van de meest blijvende sporen na. Om al deze veranderingen toch vast te leggen, gaven de Stichting Mons 2015 en de stad Mons in 2012 drie fotografen en een videokunstenaar Maud Faivre, Pierre Liebaert, Rino Noviello en Zoé Van der Haegen onder leiding van architect Marc Mawet, de opdracht om deze stedelijke, landelijke en architecturale veranderingen in de stad te registreren.

23 mei > 6 december – Fotomuseum van Charleroi

mons2015_4

Triënnale van de fotografie van Bergen – EEN SUBJECTIEVE INVENTARIS

De tentoonstelling “Triënnale van de fotografie” toont 100 foto’s, geselecteerd door een jury onder leiding van Xavier Canonne, directeur van het Fotomuseum van Charleroi, uit de beeldenbank “Mons en 2015 photos”, die sinds 2013 wordt opgebouwd door de Royal Photo-Club Montois.

19 juni – 26 september – Ateliers des Fucams

Alle praktische informatie over de tentoonstellingen vind je op www.mons2015.eu.